سنگ آهن عنصری فلزی است و 5 درصد از پوسته زمین را در بر گرفته است. با استخراج سنگ آهن خام از زمین و جداسازی ناخالصی ها، پودر تیره رنگ نقره ای - قهوه ای آهن به دست می آید. این عنصر به راحتی اکسیده می شود و به تنهایی خیلی محکم نیست و برای افزایش استحکام آن جهت استفاده در بخش هایی چون ساختمان سازی، آلیاژ آن با استفاده از عناصر بسیاری تهیه می شود. این عناصر متفاوتند و متداول ترین آن ها نیکل و کروم است.



موارد مصرف: سنگ آهن ماده اولیه تولید فولاد است و 98 درصد سنگ آهن استخراج شده در سطح جهان برای تولید فولاد به کار می رود. صنایع خودرو سازی و ساخت و ساز، بخش های اصلی مصرف کننده فولاد هستند و در نتیجه میزان تقاضای فولاد این بخش ها بر تقاضا و قیمت سنگ آهن تاثیر گذار است.

تولید کننده اصلی : تولید کننده اصلی سنگ آهن استرالیاست و پس از آن چین و برزیل قرار دارند. دیگر تولید کنندگان بزرگ روسیه و امریکا هستند. سال 2009 کل تولید سنگ آهن استرالیا 393 میلیون و 900 هزار تن بوده و پس از آن چین با 340 میلیون و 900 هزار تن در رتبه بعدی قرارداشته است. در هر حال تفاوت موجود میان استرالیا و چین در این است که تولید استرالیا صادر می شود در حالی که چین کل تولید خود را مصرف می کند. چرا که بزرگترین تولید کننده فولاد جهان است و یکی از بازار های اصلی مصرف سنگ آهن را داراست.

واردات و صادرات: چین بزرگترین تولید کننده فولاد دنیاست و 44 درصد تولید جهان را در دست دارد و برای تامین نیاز سنگ آهن خود هم تولید دارد و هم واردات. میزان اهمیت تقاضای سنگ آهن چین بر بازار این ماده اولیه از آنجایی نمایان است که چین علاوه بر این که دومین تولید کننده سنگ آهن دنیاست، اولین وارد کننده این ماده اولیه مهم نیز به شمار می رود. در سال 2010 کل واردات چین 619 میلیون تن بوده که 5/1 درصد نسبت به سال 2009 افت داشته است. البته باید در نظر داشت که سال 2009 میزان واردات سنگ آهن رشدی 5/41 درصدی داشته است. چین با نیاز 800 میلیون تنی، بزرگترین مصرف کننده سنگ آهن دنیا می باشد. حجم بالایی از نیاز چین را استرالیا و برزیل تامین می کنند و هند تنها 25 درصد واردات به چین را از آن خود کرده است.

مصرف: صنعت فولاد بزرگترین مصرف کننده سنگ آهن است چرا که 98 درصد تولید سنگ آهن جهان را استفاده می کند. در نتیجه میزان تولید فولاد نیاز به سنگ آهن را نمایان می سازد. همچنین در بخش هزینه تولید فولاد، سنگ آهن و زغال سنگ 75 درصد هزینه ها را در بر دارند. آسیا همچنان تولید کننده اصلی فولاد است و در آسیا کشور های چین و هند برترین های تولید فولاد هستند. چرا که حجم فعالیت های زیر ساختی در این دو کشور بالاست و نیاز فولاد آن ها بیشتر. گرچه کشور هایی چون هند رشد اقتصادی بالایی داشته اند ولی برای آن که این روند صعودی در درازمدت ماندگار باشد باید مسیر رشد اقتصادی خود را تغییر دهند و تقاضای بخش هایی چون خودرو سازی را قوی تر سازند.

منابع سنگ آهن ایران
در ایران بیش از چندین توده معدنی سنگ آهن شناخته شده که تنها برخی از آنها مطالعه شده‌اند و بطور کلی نواحی آهن دار ایران را به مناسبت نزدیکی کانسارهای آهن نسبت به هم به چند منطقه تقسیم کرده‌اند:
منطقه اراک – ملایر
منطقه بافق – یزد شامل معدن گل گهر و معدن آهن چغارت و معدن آهن بافق الگو:معادن سنگ آهن سورک
منطقه اصفهان – کاشان
منطقه خراسان
منطقه تهران – قم – قزوین
منطقه خلیج فارس




سنگ آهن خواف(سنگان)

معادن سنگ آهن سنگان برای اولين بار و در حدود ۶۰۰ سال پيش با عنوان معادن سنگ آهن خواف در كتاب نزهت القلوب حمدالله مستوفی معرفی گرديد. عمليات اكتشافات اوليه آن حدفاصل سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۸ شمسی توسط بخش خصوصی انجام شد و در ادامه از نيمه دوم سال۱۳۶۲شناخت پارامترهای كيفی وكمی اين كانسار توسط كارشناسان و نيروهای متخصص شركتملی فولاد ايران شروع شد.

بر اساس نتايج حاصله تصميم گرفته شد که مطالعـات تكميـلی اكتشـاف و انجـام آزمايشـات معدنی و فرآوری، مطالعات امكان سنجی، بررسی چرخه توليد،تعيين ظرفيت بهينه، فاز بندی توليد، تعيين محصـول نهايی، آزمايشــات فنی و اقتصـادی با بهـره گيری از آخـرين تكنولوژی روز دنی و استفـاده از توانمـنديهای سـخت افزاری و نرم افزاری، به معروفترين شركت تحقيقاتی سنگ آهن در جهان (شركت BHP استرالی) سپرده شود. در ادامه شركت های ايريتک ايران، سايمونز كانادا و بيتمن آفريقای جنوبینيز در غالب کنسرسيوم SBI و با درنظر گرفتن جنبه های زمين شناسی، ذخاير معدنی واستخراج و فرآوری كانسنگ برای توليد كنسانتره آهن با عيار بالا، در مطالعات وتحقيقات مربوط به معادن سنگ آهن سنگان فعاليت نمودند .

نتايج مطالعات انجام شده حاکی از آن است که ابعاد تقريبی كانسار سنگان در حدود ۸×۲۶ كيلومتر مربع بوده و ازسه ناحيه معدنی شــرقی، مــركزی و غـربی تشكيل شده است و ذخيره زمين شناسی آن درحدود ۲/ ۱ ميليارد تن تخمين زده می شود. بيشترين ميزان ذخاير سنگ آهن به ناحيه معـدنی غربی تعــلق داشته که خود به پنج آنومالي, A´ C,B,A شمــالی و C جنوبی تقسيممی گردد. در نهايت پس از بررسی گزينه های مختلف توسط شركت‌های داخلی و خارجی، توليدساليانه ۳/۱ ميليون تن گندله در فاز اول با اولويت قراردادن حداكثر استفاده ازامكانات و توانمنديهای ساخت داخل كشور و كاهش سرمايه گذاری ارزی، مورد بررسی قرارگرفت كه پس از عقد قرارداد با يك كنسرسيوم توسعه نيرو ايران و دانيلی ايتالی، شروعاحداث كارخانه های توليد كنسانتره و گندله آهن در اينده نزديك ميسر مي‌گردد. از طرفديگر مطالعات تفصيلی و تكميلی جهت توليد ساليانه ۶/۲ ميليون تن گندله در فاز دوم انجام و به پيان رسيده است که عمليات اجرايی اين فاز در راستای تحقق برنامه چهارمتوسعه از سال ۱۳۸۷ و بمدت دو سال پيش بينی مي گردد.

همچنين با توجه به برنامه ريزی كلان سازمان توسعه و تبع آن شركت ملی فولاد ايرانجهت توليد ۲۵ ميليون تن فولاد در سال و نياز به استفاده از منابع غنی و دست نخورده،پيش بينی توليد ۴/۷ ميليون تن گندله آهن و ٣/٠ ميليون تن سنگ آهن دانه بندی شده باابعاد ٢٥-١٠ و ١٠-٠ ميلی متر برای معادن سنگ آهن سنگان در نظر گرفته شده است كه ازاين بابت در بين تمامی معادن بيشترين سهم توليد به اين معدن اختصاص داده شده است کهدر اين راستا انجام مطالعات تفصيلی و تكميلی بر روی نواحی مركزی و شرقی) با موافـقت سازمان مديريت و برنامه ريزی كشور آغاز شده است.

برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید .